Weduwnaar zet levenswerk vrouw voort in strijd tegen uitgezaaide borstkanker.

Door TIM verslaggever: Stephan van Appeven

Sparkle Up Your Mind is een stichting die alles in het werk stelt om geld in te zamelen om onderzoek naar uitgezaaide borstkanker mogelijk te maken. Oprichtster Lianne Grootings Ritzen leed zelf aan de ziekte en overleed hieraan in maart vorig jaar op 37-jarige leeftijd. Haar levenswerk wordt nu voortgezet door manlief Paul, die samen met twee zonen van zes en acht jaar achterbleef.

Liefst 73 procent van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker is na vijf jaar niet meer in leven. Het is een keiharde statistiek. Lianne kreeg in 2015 de diagnose van borstkanker. Ze genas. De ziekte keerde echter terug eind 2017, zeer agressief. Met uitzaaiingen in onder meer haar botten en lever was er geen genezing meer mogelijk, met haar overlijden in maart 2020 tot gevolg.

Positiviteit

Lianne zat ondanks haar ziekte niet stil. Haar man Paul Grootings (37) vertelt: “Lianne is altijd heel positief geweest. Dat heeft haar door het hele proces geholpen. Halverwege de vijf jaar van haar ziekte is ze op Instagram gaan schrijven, ook als een soort dagboek voor onze jongens. Omdat ze zo openhartig was, kreeg ze best veel gevolg. Ze bleek een inspiratie voor anderen. Niet per se alleen voor mensen in deze ziekte, maar ook als je vanwege iets anders door een lastige periode ging, kon je met een berichtje van haar wel relativeren. Lianne kon door haar ziekte op een gegeven moment niet meer werken, maar bleef wel ambitieus. Ze wilde iets bijdragen en zich nuttig voelen. Ze werkte hard om haar positieve mindset te houden en was gedreven om anderen te motiveren om positief te denken in moeilijke tijden. Lianne organiseerde lotgenotenborrels voor jonge meiden met dezelfde ziekte, met de naam Sparkle Up Your Mind.” In oktober 2019 volgde een stichting en een website met dezelfde titel. Het uiteindelijke doel van de stichting is zoveel mogelijk geld in te zamelen ten behoeve van onderzoek dat bijdraagt aan het vinden van genezing voor uitgezaaide borstkanker. Tot op heden is er al 25.000 euro aan donaties opgehaald. Lianne zelf haalde, toen ze nog leefde, met een sponsorloop 16.000 euro op.

Geld inzamelen

De stichting staat, naast het ontvangen van donaties, open voor diverse initiatieven om geld te kunnen ophalen. “Een handjevol lotgenoten is vrijwillig actief voor de stichting en het doel is om meer lotgenoten te gaan betrekken. De één doet samen met haar man het ontwerp en beheer van de website. Een ander draagt een deel van de omzet van haar sieradenwinkel af aan de stichting en weer een ander helpt met tekst schrijven. Een aantal bevriende ondernemers heeft initiatieven gestart om via hun netwerk geld in te zamelen. Dit is hartverwarmend. Wij hopen dat iedereen die creatief is en iets wil bijdragen, zich bij ons meldt. We staan open voor concrete ideeën. En dit hoeven natuurlijk niet alleen lotgenoten te zijn. Nu dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt, hebben helaas velen van ons een dierbare met deze ziekte.” Het happy títí T-shirt is zo’n voorbeeld van een initiatief dat is opgezet. Just To Cheer You Up (van de regenbogen op de etalages) verkoopt voor Sparkle Up Your Mind een shirt met daarop borsten in de vorm van omgekeerde regenboogjes. Ook hierbij werkte iedereen vrijwillig mee en komt de opbrengst van de verkoop volledig ten goede aan het doel van Sparkle Up Your Mind. De T-shirts zijn te bestellen in de webshop of in de winkel van Just To Cheer You Up in de Stokstraat in Maastricht.

Herstel en rouw

Met Paul gaat het elke maand ietsje beter. Hij is zeventien jaar met Lianne samen geweest en zij woonden daarvan elf jaar in het buitenland. Paul heeft diverse bedrijven gehad in China, Singapore, Brazilië en Nederland. Sinds een jaar werkt hij niet en richt hij zich op zijn eigen herstel en het draaiende houden van zijn gezin. “De ziekteperiode waren vijf heftige jaren . Ik combineerde de zorg voor Lianne en onze zoontjes met hoge werkdruk als ondernemer. Ik stond iedere stap naast Lianne, ernstig ziek zijn ben je echt samen. Er was geen ruimte om de bal te laten vallen. Eind vorig jaar heb ik moeten toegegeven aan het feit dat dit zijn tol heeft geëist. Ik moet nu ruimte nemen voor rust en voor mijn rouwproces. Stap voor stap geef ik vorm aan mijn nieuwe leven en kan ik weer verder vooruit kijken.” Wanneer Paul in de toekomst een nieuw avontuur aangaat als ondernemer zal hij hierin bewuste keuzes maken: “Ik zal een vorm moeten vinden die past bij het ouderschap. Het geluk van mijn jongens is mijn hoogste prioriteit.”

Sparkle Up Your Mind zal blijven bestaan tot er een remedie is gevonden voor uitgezaaide borstkanker. “Dan pas zal de stichting worden opgeheven.” Donaties kunnen via de website worden gedaan en ideeën voor samenwerking kunnen ook via dezelfde pagina kenbaar worden gemaakt.

 

www.thuisinmaastricht.nl