Positief blijven in moeilijke tijden

ENG
Muurschildering in Heerlen vraagt aandacht voor onderzoek naar uitgezaaide borstkanker.

Het Corona virus (COVID-19) brengt het angstige gevoel om mogelijk met een dodelijke besmetting te leven voor ons allemaal dichtbij. Maar liefst 14% van de vrouwen is bekend met dit gevoel: zij krijgen borstkanker. Bij een derde van deze vrouwen komt de borstkanker in uitgezaaide vorm terug. En 73% van deze vrouwen leeft vijf jaar na de diagnose niet meer. Die percentages zijn te hoog: er is meer onderzoek nodig naar uitgezaaide borstkanker.

Om hier aandacht voor te vragen, verrijst een immense muurschildering (‘mural’) van Stichting Sparkle Up Your Mind, op 30 meter hoogte in het centrum van Heerlen.

Het doel is mensen bewust te maken van de noodzaak voor meer onderzoek naar uitgezaaide borstkanker en daar fondsen voor te werven.

Lianne reageerde op 2 maart tevreden toen ze het ontwerp zag:
“Het ziet er prachtig uit. Dit is precies wat we nodig hebben.”

Stichting Sparkle Up Your Mind

Op de mural is de Limburgse Lianne Ritzen-Grootings afgebeeld, oprichtster van de stichting (www.sparkleupyourmind.com). Lianne kreeg in 2015 de diagnose borstkanker. Na chemo, bestraling, amputatie, reconstructie en hormoontherapie werd ze genezen verklaard, om in 2017 te horen dat de ziekte was teruggekeerd als uitgezaaide borstkanker. Lianne droeg deze last met positieve energie voor iedereen in haar naaste omgeving en voor lotgenoten over de hele wereld. Ze merkte dat veel mensen niet weten dat borstkanker bij 1 op de 3 vrouwen terugkomt, vaak in een ongeneeslijke vorm. Toen ze ontdekte dat er nog veel onbeantwoorde onderzoeksvragen bestaan over uitgezaaide borstkanker, werd het werven van fondsen voor meer onderzoek haar levensmissie. In 2017 richtte zij met haar echtgenoot en vrienden de Stichting Sparkle Up Your Mind op, vernoemd naar de mindset van Lianne. Bevriende ondernemers namen het initiatief voor de muurschildering en Lianne reageerde op 2 maart tevreden toen ze het ontwerp zag: “Het ziet er prachtig uit. Dit is precies wat we nodig hebben.” Op 3 maart overleed Lianne op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker.

foto’s: Sanne Gijsbers

De kunstenaars – en hun ervaring met borstkanker

Borstkanker is alomtegenwoordig. Daar weten artiesten Reggy Bruine de Bruin (49) en Yasja Ligtelijn alles van. Zij zijn als moeder en dochter verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de mural. Reggy Bruine de Bruin behoort tot de 14% van de vrouwen die borstkanker krijgt. Na de diagnose in 2014 onderging zij chemo, borstamputatie, hormoontherapie en een reconstructie. Tijdens de herstelfase merkte Reggy dat schilderen haar rust gaf, waarop ze besloot aan de kunstacademie in België te gaan studeren. Dat resulteerde in meerdere exposities, waarvan ze steevast de helft van de opbrengsten doneert aan Kankeronderzoek Fonds Limburg. Yasja Ligtelijn: “Dit is een bijzondere opdracht voor ons, omdat we ons nauw verbonden voelen met het doel van de mural. Terwijl we er samen aan werkten was het een ontroerende gedachte dat Lianne’s echtgenoot Paul en haar twee zonen Oscar en Tygo het resultaat zouden gaan zien. Dat motiveerde ons om alles te geven. We willen met de mural -geheel in de geest van Lianne’s positieve mindset- het publiek inspireren om positief te blijven in de meest moeilijke tijden. Wij hadden niet kunnen voorzien dat deze boodschap zo actueel zou blijken, nu het Corona virus het alledaagse leven beheerst.

De totstandkoming

De mural kwam tot stand door Brasserie Mijn Streek en stichting  Sparkle Up Your Mind in nauwe samenwerking met stichting Getting Up. Vanaf de brasserie op de bovenste etage van het Schunck gebouw in Heerlen is de mural goed zichtbaar.

Doneren aan stichting Sparkle Up Your mind ten behoeve van onderzoek naar uitgezaaide borstkanker kan via www.sparkleupyourmind.com.

Beelden van de mural download u hier: Highres photos Mural

Voor meer informatie over de Mural of stichting Sparkle Up Your Mind kunt u contact opnemen met Paul Grootings  +316 385 157 42 | +31 850 250 168 | cure@sparkleupyourmind.com